1

‘Slimme’ energiemeter brengt privacy en VEILIGHEID in gevaar

Slimme energiemeters zijn een gevaar voor onze veiligheid. De reden: omdat de gegevens VIA internet gaan. Via internet kan een hacker namelijk ALLE gegevens inzien van iemand die een slimme energiemeter heeft. Dus wat je verbruikt, welke apparaten je gebruikt en ook wanneer je niks verbruikt (en dus o.a. wanneer je niet thuis bent).
Daarnaast zijn natuurlijk ook je naam adres en evt andere gegevens zichtbaar. Met deze feiten is het onverantwoord dat ze ons/de mensen blijven blootstellen aan deze gevaren. Eerder werd het weigeren van de slinkse meter zelfs opgevat als economisch delict, strafbaar met max. 6 maanden gevangenisstraf. De Eerste Kamer zag na een uitzending van TROS-radar in dat dat absurd was, en stuurde het wetsontwerp terug naar de Tweede Kamer. Na afloop stuurde minister Verhagen op 5 december 2011 een brief aan alle betrokkenen waarin hij erop aandrong de vrijwilligheid van het accepteren van de slimme meter helder te communiceren. Dit onderstaande bericht uit de mainstream media over de gevaren en gevolgen van de ‘slimme’ energiemeter.

*

Door: NU.nl/Jeroen Kraan
Door slimme energiemeters te installeren die via het internet het energieverbruik doorgeven, komt de privacy van huishoudens op het spel te staan. Daarvoor waarschuwde Raj Samani, CTO van beveiligingsbedrijf McAfee in Europa, tijdens een interview met NU.nl op het Mobile World Congress in Barcelona.

Slimme energiemeters geven rechtstreeks door aan de energiemaatschappij hoeveel energie er wordt verbruikt. De patronen in elektriciteitsverbruik die ze doorgeven, kunnen door eventuele hackers worden gebruikt om vast te stellen wat er in een huishouden gebeurt en of er mensen thuis zijn.

In november 2012 bleek al uit een onderzoek van de University of South Carolina dat sommige energiemeters onversleutelde data verstuurden. Overheden kunnen de data van slimme meters gebruiken om o.a. wietplantages op te sporen.
Maar ook hackers zouden deze gegevens graag in handen hebben, zegt Samani. “Ik kan je vertellen welke film je aan het kijken bent. Ik kan je vertellen wanneer de jacuzzi aan staat”, zegt hij.

Gevolgen
Volgens Samani is het een probleem dat steeds meer apparaten rechtstreeks verbinding maken met het internet. Als ander voorbeeld noemt hij auto’s die zichzelf kunnen parkeren, zonder dat er een bestuurder in zit. Ook die zouden kunnen worden gehackt.
“We storten ons volop in deze nieuwe wereld. En er zijn wel zorgen, maar we realiseren ons nog niet wat hier de gevolgen van zijn“, zegt Samani.

Hij zegt dat fabrikanten van digitale apparatuur zich in de toekomst steeds meer bezig moeten houden met de beveiliging van hun toestellen, met het oog op de privacy van de gebruiker. ‘Privacy by design’ moet centraal komen te staan, vindt hij.

Samenwerking
Daarnaast pleit Samani voor een nauwe samenwerking tussen overheden en de privésector, om cybercriminelen op te sporen en te veroordelen.

[red: Natuurlijk is samenwerking belangrijk en is ook zeker nodig.
Al is het probleem: dat data nooit 100% veilig is (dat kan iedere data specialist bevestigen), er kan nooit gegarandeerd worden dat bv onze gegevens van de slimme/digitale energiemeters niet door anderen gezien en opgevangen worden.
Daarbij is het bij het hacken van data vaak zo dat je het pas veel later merkt (bv door de gevolgen die plaatsvinden). In vele gevallen merk je NIKS en weet niemand wat er zich werkelijk afspeelt of heeft gespeeld.
Dus je zou je kunnen afvragen of het wel veilig en verantwoord is om belangrijke dingen en persoonlijke informatie via internet te laten gaan. Natuurlijk is het handig en zitten we al midden in die technologie, al gaat het natuurlijk uiteindelijk om de veiligheid (over een langere termijn). En als het niet mogelijk is onze veiligheid te garanderen, dan is het heel logisch om GEEN gebruik te maken van internet met o.a. de slimme energiemeter. En het is niet logisch om met uitspraken te komen als: 'we moeten samenwerken'. Als we er over een paar jaar achterkomen dat data ALTIJD TE HACKEN IS, en dat samenwerken NIET het probleem OPLOST, zijn er ondertussen heel wat mensen slachtoffer geworden van cybercrime. red.]

“Cybercrime is wereldwijd, terwijl opsporingsautoriteiten juist zo zijn ontworpen dat ze lokaal opereren”, zegt hij. Daarom is het volgens hem essentiëel dat organisaties als Interpol en het Europees Cybercrime Centrum internationale samenwerking mogelijk maken.
Volgens Samani wordt de druk op de instanties die cybercrime proberen af te wenden steeds hoger. “Wij als de ‘good guys’, die zich proberen te verdedigen, moeten het elke keer goed doen. We moeten elk systeem en elke gebruiker verdedigen. De slechteriken hoeven het maar één keer goed te doen.”

Door: NU.nl/Jeroen Kraan
http://www.nu.nl/gadgets/3357601/slimme-energiemeter-brengt-privacy-in-gevaar.html

Share

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *